fredag 3 juli 2015

3 juli - Spridda tankar en het sommardag

.
Några dagars värmebölja har dragit in också över Sverige. Det var visst en s k tropisk natt nyss, d v s temperaturen gick aldrig under + 20 grader och dagtid ligger det nära + 30.

Då är det gott att göra som araberna i norra Afrika och i Mellanöstern, ta en kopp myntathé, plockad direkt från trädgården och spetsad med en sked honung.
De kan de, vana som de är med värmen, och vet att myntan svalkar och släcker törst bättre än något annat.



Just som vi satt så i skuggan under äppelträdet, alldeles efter att jag tagit det här fotot, hörde jag att varningsskri från en gråsparv bakom komposten och när jag lystrade och undrade vad för något, men inte fick någon respons från Ulla, klev jag dit och skrämde upp en vacker sparvhökshane med dinglande byte.

Annars är det mest skatorna som trakasserar sparvarna nu genom att ideligen försöka komma åt de nyflygga ungarna. Gråsparvarnas nasala lite skällande "vrää - vrää" ljuder hela tiden i trädgården.



Skatfjädrarna börjar nu också pryda gräsmattor och asfaltsytor. De vuxna har nu, efter fullbordat uppfödningsansvar, börjat rugga och snart ser de ut som "hej-kom-o-hjälp-mig". 
Men det finns väl knappast någon vackrare fjäder en skatfjädern och då måste det ju synas när dräkten faller av.

Unga tornseglare, jag förmodar alltså att de är unga, svirrar, men dock förgäves, runt vår taknock i jakt på bostad. För i år måste det förstås vara för sent och jag tror att dessa sent-på-sommarenrekognonseringar är till för nästa års behov.
Jag vet egentligen inte men har alltså en teori om att fjolåringarna kommer lite senare tillbaka till sina födelseorter och att de normalt inte häckar första året men letar för kommande behov.
Jag kanske borde ta kontakt med professor Susanne Åkesson i Lund, hon kan hon, allt om tornseglare och bör veta om hur rätt eller fel jag kan tänkas ha i detta.

Och här kommer svaret från Susanne (tillägg 7/7):

"Hej, jo det är seglare som letar boplatser. Kan pågå en bra bit under sommaren. God seglarsommar!"




På tal om tornseglare så fann jag en alldeles nydöd på gräsmattan utanför ateljén nyss och jag måste förstås säga att det inte var lika roligt eller ens intressant, bara lite ledsamt.

På tal om något helt annat förresten, i morgon är det Heda Marknad och jag kommer att vara med förstås. Jag har ju varit på plats där ända sedan starten och sålt min böcker, brickor och askar och målat min små tavlor och än orkar jag nog ett tag till.

Jag ha en idé om att måla små akvareller med vallmo i år och kände ett behov av att förkovra mig i ämnet. Jag bestämde mig för att slutligen för gott lära mig skillnaden på arterna kornvallmo och rågvallmo. Tiden kändes mogen!

Så här är det:



Kornvallmo - blodröd och stor ofta med rejält svart och t o m vitt i mitten, stjälk med utspärrad mörk behåring och den har rundad frökapsel. Betraktas som sydlig och lite ovanlig i landet men absolut inte här i Östergötland där den kan färga obesprutade åkrar helt röd i  mäktiga bestånd.


Rågvallmo - tegelrödsfärgad, nästan orange med ibland små svart tecken på kronbladen, tätt tilltryckt ljus behåring på skaft och avlångt oval frökapsel. Är allmän men man finner den nästan aldrig i så stora sammanhängande bestånd som med kornvallmon. Finns mera i ogräskanter, längs dikesrenar och s k ruderatområden.


Så är det och nu sitter det. Nu kan jag med gott samvete ta tag i måleriet av vallmoar på Heda marken imorgon!

Välkomna dit förresten och God fortsatt sommar! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar