tisdag 26 maj 2015

26 maj - Reflexioner på kattugglespel

.
En kattuggla började spela igår kväll vid tiotiden nere vid Alvastra pålbyggnad. Den hördes först på långt håll bortifrån Ombergskanten mot gamla handelsboden till men sen närmade den sig längs mossekanten och landade till slut i dungen intill nattsångarmyren inte mer än 75 meter norr om oss, där den satt och tutade regelbundet som vore det mars månad istället för maj.

Vi, det var Mats från Västra Djurledet och jag, stod och spanade efter den i skymningsdasket utan resultat, men till slut tog jag till händerna och härmade; först stelfruset grovt och falskt men efter en stund med ett par skapliga blås varvid ugglan kom direkt.



Den satte sig i en björktopp och spanade efter "inkräktaren" som emellertid inte önskade fortsätta diskussionen, varför kattugglan tröttnade och fortsatte sin flykt upp emot Broby gård där den fortsatte sitt vårsena spel.

Som ofta funderar jag en smula kring fenomen. 

Varför detta spelläte i maj månad? Är det en ung hane utan häckningsframgång eller en som redan tycker han gjort sitt med årets ungkull.
Eller är det inte så ovanligt ändå att kattugglan spelar också sent i maj. Gör den så regelbundet under sina jaktturer i reviret för att berätta om sin närvaro?

En annan fråga jag ställer mig, kanske av något egendomligare slag, är varför kattugglan har en så lång paus i sin sångstrof. Det är en undring jag burit på under lång tid och någon tycker kanske att frågan är så udda att den är på gränsen till löjlig. Men, jag funderar verkligen på detta.

"uuuuuuuuu" med fallande tonfall ca 2 sekunder långt startar kattugglan sin sångstrof. Därefter kommer en paus under ca fem sekunder varefter den fortsätter med ett vibrerande liksom studsande "u-u-u-u-hu-uuu".

Vad gör kattugglan i pausen? Lyssnar han? Tar han sats? Är han andtruten efter den första långa inledningen? Varför i hela friden finns denna långa paus mitt i en ändå sammanhängande spelsång?

Frågan är faktiskt allvarligt ställd och jag undrar om det finns fler arter som gör på detta vis. Jag kan inte komma på en enda i vårt land, men fel har jag ju haft många gånger tidigare förstås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar