torsdag 12 februari 2015

12 februari - Återblick, bröllopsresa till skäggmesarnas Neusiedler See

.
Ulla rensar skrivbordslådor och hittar gamla brev och kuvert med frimärken bland mycket annat, vilka jag förresten nu har erbjudit som gåva via Facebook och redan fått positiv respons på. Således sänder jag just iväg ett par omgångar spännande kuvert per post till förhoppningsvis förväntansfulla mottagare.



Bland alla andra grejer hittar Ulla också en folder, som hon undrar om jag har något vidare intresse av att bevara, vilket jag egentligen inte har, men ändå beslutar mig för att presentera bakgrunden till, innan det går i "putten".



Det är en folder om Pension Wende i Neusiedl am See i Burgenland i sydöstra Österrike. Dit gick nämligen vår bröllopsresa i juni 1973 och det blev en spännande färd genom Europa i en gammal röd Amazon med registreringsnummer BRO 540.
Ulla var vid den tiden något "tyskinfluerad" och jag ville gärna uppleva ny och okänd natur så kombinationen från våra olika utgångspunkter var perfekt.

Jag var och är förstås fortfarande alldeles Tåkernfrälst, det torde väl vid det här laget inte vara någon stor överraskning, så ett besök vid den välkända fågelsjön Neusiedler See var en dröm som gick i uppfyllelse och det började ju nästan för bra...
Första morgonen var jag nämligen tidigt uppe, i soluppgången, och körde från hotellet ut mot sjön på en asfalterad väg kantad av enorma vassområden på båda sidor.
Mitt på vägen låg en trafikdödad fågel. 
Jag stannade. Det var en skäggmes, en hane, som var alldeles nydöd, varm och mjuk.
Jag var de där åren på sjuttiotalet oerhört aktiv med studier och ringmärkning av denna från år 1972 alldeles färska invandrare till Tåkern. Och, det var nog detta, att få besöka en av skäggmesarnas "ursprungsmiljöer", som mest bidrog till min stora längtan hit ner, 

Jag plockade upp skäggmeshanen  i handen och åkte exalterad omedelbart tillbaka till hotellet. Hur skulle jag gå vidare? Är skäggmesen fredad i Österrike tänkte jag. 
Mannen i receptionen kunde förstås inte hjälpa mig mera än att ge en rekommendation om att ta kontakt med en "uppstoppare", en konservator, som brukade hjälpa hotellets gäster med "upphittade" fåglar eller annat som man ville bevara. Redan så borde jag förstås ha blivit aningen misstänksam.

Det blev också en verklig chock för mig att inträda i detta mausoleum, ty överallt på väggarna hängde uppstoppade fåglar: biätare, blåkråkor, hägrar av många sorter, änder, storkar, örnar och glador. På golvet stod leoparder, lejon och strutsar. Jag häpnade och våndades. Hur kunde detta vara möjligt?! Vilken fruktansvärd kommers med fredade djur!

Nu fanns förvisso ingen återvändo trots att jag egentligen redan ångrat mig.
Jag visade skäggmesen och undrade. 
"Ganz klar", sade den mörkhyade konservatorn. "Das mache ich gerne".






En vecka senare hämtade jag den preparerade skäggmesen som blivit till en bananformad och strakbent före detta skäggmes med sparvugglestora glosiga glasögon, sittande på en trädgren. Allt var så fel som det bara kunde bli.
Jag suckade och betalade glad att komma därifrån och tog med mig eländet hem till Sverige, där det åkte ner i en kartong som blivit stående ända tills idag.

Nu har jag alltså letat reda på den där kartongen och plockat fram skräckmesen. Jag måste uppenbarligen ha pillat med den i alla fall och misshandlat den ordentligt och jag tror att fjäderdräkten är full av torkade tårar.
Nu låg den där "naken" i kartongen, utan sittpinne och utan näbb. Jag vet inte sjutton vad som har hänt under de här fyrtio åren som har gått. Det är väl bara entropi i vardagen. Och vet ni vad, jag är lika glad för det. Jag har nämligen skämts och känt mig aningen olustig inför den här episoden i mitt liv. Nu slänger jag eländet tillsammans med foldern. 
Det är äntligen över!

5 kommentarer:

  1. Trots din rätt sorgliga historia, tyckte jag det var roligt att läsa att du varit vid Neusiedler See. Jag var där när jag var nio eller tio år, och minns inte mycket mer än att sjön inte var badvänlig. Hur länge jag än vandrade rakt ut i sjön, blev det aldrig "simdjupt". Det var kanske lika bra det, för de delar av mig som varit i vattnet var bruna av lera!
    Minns inte några fåglar - bara en ohyggligt tjock karl som gnagde på en korv, bara obetydligt minde än karlen.
    Margaretha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här med minnen är spännande och alltmer ju äldre man blir. Att rota i gamla bilder och skräp väcker känslor till liv.
      Intressant att du också har varit där Margaretha. Det är väl inte precis ett semestermål för så många svenskar.
      själv har jag egentligen massor att berätta om. Här är några exempel:
      Storkstaden Rust, Stortrappar, Heuriger, Bonensuppe, vakttorn med kulsprutor på gränsen till Ungern, åt vattenmelon för första gången i mitt liv mm.

      Radera
  2. Vännen!
    Kommer du ihåg Murman i Skänninge? Jag var nog en av hans mest trogna kunder, då jag samlade på mig allt i döda fåglar på 60-talet. Jag hade som mest kanske tjugo uppstoppade fåglar i mitt pojkrum. För att inte tala om de som låg i mammas frysbox, i väntan på att stoppas upp. Något fick mig emellertid att stanna upp i detta idiotiska "uppstoppande", kanske var det mina föräldrar som inte längre ville bekosta detta vansinne? Frid över dem i så fall, men jag vill nog ta till mej en del av äran. Det blev under 70-talet ute att stoppa upp djur, helt enkelt. Tack för det, för idag har jag inte en enda av dessa uppstoppningar kvar. Jag skänkte hela klabbet till Centralskolan i Boxholm, som i rent studiesyfte kanske har dem kvar, vad vet jag? Mammas frysbox är ett litet roligt exempel på det som kan ske när barnen skall tömma ett dödsbo. Frysboxen hade min kära mor förpassad till tippen, men hon hade flyttat över tre väl inslagna paket till sitt nya frysskåp. Där låg tre väl inslagna paket med en kattuggla, en stare och en skrattmås. Behöver jag tillägga att jag förbjöd henne att slänga mina upphittade fågelkadaver?
    Ölandsvännen hälsar er alla där uppe i Tåkernbygden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo visst kommer jag ihåg Muhrman. Där hängde jag ibland i ateljén och då mest tillsammans med Vincent Nilsson som "gick i lära" hos honom och var en av få ungdomar som kom nära denne svåråtkomlige äldre herre.
      Jag har i min ateljé flera verk av denne skicklige konservator. Han hade verkligen en stor och äkta känsla för konstformen.
      Men idag finns inte intresset längre på samma sätt som förr, som tur är tycker jag.
      Det jag har är rester från dödsbon och skilsmässor och de är som jag kallar dem - dammsamlare.
      Jag har också alltid haft lik i frysen hemma hos mor och far och även idag i vår bostad. Ulla har fått stå ut med duvhök och stenknäck tillsammans med nötstekar och fläskkotletter.

      Tack för din kommentar min vän och ha det gott nu när våren närmar sig med kända stormsteg!

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

      Radera