måndag 19 januari 2015

19 januari - Riktiga ägg

.

Ägg när de är som bäst. En kartong av blandad kulört från vännen Göran. 

- De där riktigt rödbruna och gärna med prickar är grå maran, säger han, och de där vitaktiga kan ibland ha en väldigt ljus gula, men tro inte att de är av sämre kvalitet, det är bara genetiskt. De får alla mycket kål att äta.

I går kväll blev det stekta ägg på mackan. Mums!

4 kommentarer:

 1. Vännen!
  Visst, det är gott med ägg, men låt oss bena upp hur gott det är? Jag menar mellan köpeägg, frigående hönsägg, burhönsägg, sprätthönsägg, osv, osv.
  Kan man känna en smakskillnad? Är det ren inbillning att det finns skillnad? Går det att utvändigt se skillnad på de varierande uppfödningsformerna?
  Kan jag läsa ditt svar i hur ditt stekta ägg smakade? Mums!!
  Hälsa vännen Göran och tacka för vackra ägg, säger
  Ölandsvännen  SvaraRadera
 2. Det här är ett resonemang som jag känner igen. Jag fick frågan en gång för nu ganska länge sedan, när eko-mjölken var ny i affären, av en kund bakom mig.
  - Smakar den bättre den där?

  Det vet jag inte om jag kan säga, svarade jag. Men korna som producerat den här mjölken mår nog bättre i alla fall, och de hjälper till att hålla betesmarker öppna istället för att allt ska odlas i vall.

  Man äter inte bara med munnen och magen min vän. Man äter också med ögonen. sånt är viktigt. Och att veta är också viktigt. Bakgrunden menar jag.
  Jag vet att Görans höns mår så bra som hönor kan göra! det är det viktigaste. Och! gulorna är naturligt och starkt gula till skillnad från burhönsens, och inga konstgjorda karotener där inte.

  Om jag var med om ett blindtest på ägg, skulle jag kanske missa, men nog tyckte jag att de här äggen smakade mycket mycket mer än fabriksproducerade.

  ha det och tack för kommentaren och det där andra mejlet också förstås. Om det återkommer jag!

  SvaraRadera
 3. Nu är det läge för en kommentar
  utan att lämna en kommentar på ditt inlägg. Lugn, min vän, jag återkommer.
  Ölandsvännen

  SvaraRadera
 4. Nog för att det finns skillnad i smak!!
  Jag hade höns i flera år tills en mård(?) mördade alla en dyster natt.
  Särskilt om våren när det fann mycket nytt grönt och insekter att picka i sig. "Gulorna" var snarare djupt oranga och vitorna hade en hel annan struktur. Och visst smakade de så mycket mer. För att inte tala om tex omeletter som man tillredde på dem.
  Saknar dem så in i ….
  Dessutom var de "grönläggare". Gröna ägg i olika nyanser av olivgrönt.

  SvaraRadera