onsdag 27 augusti 2014

26 augusti - Vilda bin

.
Det blev en uppföljning idag, av det tema jag tidigare har skrivit om flera gånger, nämligen steklarna i området nära vår bostad, (bivargar och guldsandbin m fl arter).Tommy Karlsson, länsstyrelsen i Östergötland.

Det är så nämligen att jag fick ett telefonsamtal från Tommy Karlsson på Länsstyrelsen i Östergötland för några dagar sedan där han meddelade att han önskade göra ett besök i området och idag blev detta av.Med håven på skaft gick Tommy runt i terrängen, fotograferade området och spanade in varenda sentblommande fältvädd- och väddklintblomma med vilket jag var behjälplig. Det var glest mellan dessa sköna blomster idag, föregående veckas höstrusk hade satt P för det mesta i den vägen.En tills vidare obestämd art av vildbi.


En hane, det syns på de långa antennerna, av en art av vägbi, säger Tommy.

Nog hittade vi några enstaka små bin men av bivargarna syntes inte ett levande spår och bohögarna var utjämnade av regn och vind. 
Det får bli ett besök till nästa sägong berättar Tommy och lovar att han lägger in området som skyddsvärt i länsstyrelsens agenda samt meddelar Ödeshögs kommun om detta. Vidare kommer han att föreslå vissa snara åtgärder såsom att skrapa av grässvål på några slänter för att skapa nya bomiljöer för stekelfaunan.

Gott så. Tänk vad mycket det har blivit av detta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar