måndag 16 juni 2014

13 juni - Kopparlöpare

.
Bruno på fiket undrade idag vad det var för slags brun skalbagge som han funnit krypande på golvet hemma.
Utan tvekan mjölbagge, svarade jag självsäkert. De brukar man finna kravlande omkring inomhus, ofta sprattlande på rygg på ett blankt golv, fortsatte jag vis av egen erfarenhet. 
Men kom du bort med den till ateljén så får vi titta på den för säkerhets skull.

- Jag kommer halv tio, säger Bruno. 
Och nu står han i farstun med en glasburk innehållande ett kryp.Men det är förstås ingen mjölbagge konstaterar jag direkt.

- Du det här är ingen mjölbagge, det är en fin jordlöpare, säger jag. Den måste jag verkligen titta närmare på. Det finns några arter som har den här vackra kopparfärgen och jag vet att den tillhör släktet Carabus.

Jag söker i Fauna Entomologica Scandinavica nr 15 av Carl. H. Lindroth:, fam. Carabidae, men behöver inte studera länge under släktet Carabus förrän det står fullkomligt klart att det är en Carabus cancellatus, en kopparlöpare, som Bruno har med sig till ateljén.Det som klart skiljer den från ett par "syskonarter" är att första antennleden är brunröd. (Se bilden)

Jag läser vidare att den här arten är minskande men inte sällsynt och den finns från sydligaste Sverige upp till Gästrikland - Dalarna men saknas på Gotland. Den trivs i halvöppen terräng och har nattliga vanor. Och jag vet att jag själv har den i mina gamla samlingar från Tåkernbygden under 60 och 70-talen, då jag var häftigt engagerad i ämnet.
(Se Svens kommentar nedan)

Hur den här vackra skalbaggen har hamnat inomhus hos Bruno är förstås svårt att säga.

- Men den kan ha kommit in med veden, förklarar Bruno.

2 kommentarer:

 1. Visst verkar arten vara på tillbakagång. Bara enstaka fynd från Ög de senaste decennierna.
  Ett fint fynd m a o // Sven L

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj då! Har den blivit så ovanlig? Det var intressant att höra. Stort tack Sven för informationen.

   Radera