måndag 10 februari 2014

10 februari - Än är det vinter

.
Trots att det är tre grader varmt och både blåmesen och talgoxen sjunger är det ännu vinter, och hur jag än letar under min runda i södra Tåkernbygden så ser jag inga vårtecken. Jag trodde möjligen på det, att jag skulle kunna finna ett första par tidigt ankommande grågäss.


Men på de svarta jordarna vid Stugan och i dess omgivning, ända ner mot Dags mosses södra ända och bort mot Heda kyrka på örhöjden, så är det tomt. Inga gäss i sikte.
(Och så ringer då Christer precis och meddelar att han sett de första två grågässen samt fjorton gräsänder i vaken vid Mjölnaåns utlopp vid Svälinge).

Snön har regnat bort. Endast baksols i lä för vinden finns rester, bländvit ren snö. På flatan däremot är de lävända drivorna svarta som mullen, täckta av jordflyktens stoft.


Också vid sjökanten är det tomt på fågel. Endast vinden, om än svag, ger lite liv i vassen. Jag målar och spanar men inte ens en havsörn (tänk att man till slut kunde säga så), fjällvråk eller ormvråk kan jag upptäcka. Två korpar som dansar runt över Holmens dunge samt en flock kråkor, det är allt. 
Isen ligger vattnig mellan tuvorna och jag tänker framåt på det vinterbakslag som alltid brukar komma till slut. Nu, med mildvädret, blir isen åter snöfri, polerad av regn och blank som en skiva Carraramarmor. Bleve det frysgrader igen och återhållsam vind, skapas en fantastisk skridskois. Nu gäller bara att invänta läget och hålla tummarna. 
Så tänker jag när jag sitter och målar på mina akvarellskisser, tankarna far iväg.


På rättöversvägen mot Gottorp går det nu att köra riskfritt. Bara för någon vecka sedan var jag tvungen att vända på grund av drivbildning. 
Där, längs Disans gamla sträckning, innanför buskkrattet och trädridån, står rådjuren som vanligt. Idag är de tre stycken, två getter och en halvhornad bastbock. De illbligar mot mitt håll; känner nog igen bilen vid det här laget, så många gånger som jag har passerat. 

Våren är inte här ännu. Jag får ge mig till tåls ett tag till. Än är det vinter, om än föga.


2 kommentarer:

  1. Om det blir den där fantastiska skridskoisen som bara Tåkern kan få kommer jag hem bums, kosta vad det kosta vill! :)

    SvaraRadera
  2. Hoppas att det kan bli en sån där gudomlig is som vi har upplevt tidigare. Då hoppas också jag verkligen att du kommer "hem".
    Kram från pappa!

    SvaraRadera