onsdag 11 december 2013

11 december - Havsörnar vid Tåkern

.
I söndags under örnens dag räknades samtidigt 32 stycken havsörnar på Tåkerns is. Det är den näst högsta siffran någonsin slagen endast av de 47 som räknades in en dag förra vintern. Men än finns utrymme för ytterligare ökning eftersom råkarna ute på sjön ännu är till brädden fyllda av kvardröjande svanar. Rekordet från förra året kan mycket väl ännu slås.

Efter mildluftens inbrott smälter snön snabbt, sjöisen är grå och luften disig och långt därute bland svanarna står havsörnarna på enskild parad. Uppe från tornet i lä för den vassa sydvästen gör jag ett svep med kikaren och ser sjutton mörka klumpar. Nog är detta fantastiskt!



Plötsligt är det något som lockar örnarna, ett par av dem bråkar om någonting på isen och alltfler kommer glidande från olika håll och ansluter till gruppen. Till slut är där sju örnar i flock, fem unga fåglar och två gamla vitsjtärtade. Alla dansar runt i en riktig örndans. Tänk att få vara med om sådant. Det trodde man aldrig för några decennier sedan när havsörnen var en akut hotad art i landet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar