onsdag 6 mars 2013

6 mars - Nedslag i Skåne III - Glador

.
Det var för en dryg månad sedan som den ägde rum, Skåneresan. Närmare bestämt två dagar i månadsskiftet januari - februari, och under den andra dagen blev det ett väder som verkligen gick i stormens tecken. 
Av de tvåhundra kornsparvar som nyligen observerats vid Hammar på Österlen, alldeles under Ales stenar vid Kåseberga, syntes tyvärr inte ett spår i den pressande vinden och det är klart, lite besvikna över detta faktum blev vi allt, Morgan och jag. Inte heller blev det någon jaktfalk längs sydkusten (men denna fadäs reparerade jag ju lyckligtvis senare på hemmaplan, se länk).
Som tröst för oss båda var det gott om övervintrande gäss av flera arter, både havsörn och kungsörn samt förstås mängder av råkor men eljest av önskade vårfåglar såsom tofsvipa och sånglärka blev det absolut noll.

Men av röda glador var det desto mer. Nästan ett hundratal sammanlagt. Otroligt! Och här följer några suddiga foton som jag tog i vinden. En vind som gladorna tycktes älska.






Alldeles nyss ändrade Club 300 sitt larmsystem och som förväntat blev det mängder av inkörningsproblem i mobilerna. Ja, jag berörs förstås inte av det hela eftersom jag inte är ansluten. Jag nöjer mig med Svalans efterhandsrapporter på nätet, där kan jag söka önskad information när jag själv vill. 
Jag skulle nog bli nervvrak på alla direktarm i mobilen och intresset för denna typ av fågeljakt är mig faktiskt ganska fjärran.
Och bland dem som är anslutna verkar några redan ha närmat sig psykets sjukliga gränsland.

"Hjälp mig! Hur kan jag stoppa alla larm på glada i Skåne?" 
Eller ännu mer extremt: "Nu vill jag inte ha fler larm på hökuggla i Uppland".

Den personen som önskade filter för glador i Skåne kan jag förstå, ty Morgan och jag såg sådana under hela Skåneresan alldeles överallt, den första redan vid Örkeljunga och flest förstås i gladornas egen kommun Tomelilla, där gladan t o m ingår i kommunens "vapen".

Övriga reportage från Skåneresan som Morgan och jag gjorde den 31 januari och 1 februari finner du här:

Nedslag i Skåne I - Bärnsten

Nedslag i Skåne II - I sångens tecken

12 februari - Skeppsmask

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar