söndag 10 mars 2013

10 mars - Nostalgi I

.
Bakslag. En isande kall nordostan sveper in över bygden med byar av vass snö. Kinderna  rodnar och näsan blir blå. Koltrastarna samsas återigen vid matlådorna. Trots det kan Ulla och jag sitta på altanen och dricka kaffe. Solen gör skillnad.

Jag vänder mig inåt.

För några veckor sedan fick jag hem en stor kartong från min far och mor, full med dialådor från 1959 till och med 1983. Det var under så lång tid min pappa dokumenterade det mest "värdefulla", inte mer, med diafilm i kameran.
Nu har jag inhandlat ett specialobjektiv och kan överföra alltihop till digitalt foto. Det går betydligt fortare med den metoden än att scannna in varje enskild bild.

Det blir mycket nostalgi när jag sitter och bläddrar i materialet.
Nu har det ju i och för sig varit mest arbete hittills, men när allt är klart och jag börjar kika på resultatet kommer tankarna och minnena. 
Så fort det har gått hit, tänker jag, nästan ett helt liv.



En bil på en bild men inte min första. Den första var svart men också en "folkvagn" förstås, som jag hade endast ett halvår innan hjullagren fram skar ihop efter att ha kärvat mer och mer. Det fanns en sökarlampa på taket med ett handtag inne i bilen så att jag kunde vrida runt och söka, redan då olagligt men ack så spännande. Det gällde att se upp med polisen dock.
En grön sedan, lite som tidig metallic faktiskt, även den "folkvagn" förstås, det var ju vad kassan klarade av - kanske kostade den 800 kr allt som allt. Jag tror det.
Men den här på bilden ovan var beige. Den var bäst och den hade jag under många år. Med den blev det en stor känsla av frihet; nästan kärlek till slut. Vi hade nämligen varsin sån Göran, Christer och jag; nästan identiska faktiskt och med dessa baggar for vi runt i bygden och exkurerade och ringmärkte fåglar med 4 nätstänger var, fästa i bakre kofångarens horn och i ett snurrband i luftgallret under bakrutan.
Vi var ganska vilda, tror jag att jag förstår; tog ut svängarna rejält. Jag tänker på det nu, när jag ibland irriterar mig på dagens unga och deras buskörningar. Vi var till och med ute och körde på Tåkerns is, aja baja! 
Minnet kan vara kort när man önskar, men allt kommer tillbaka när jag ser fotografiet på min bil. Pappa tog det genom köksfönstret på min syster Gunnels bröllopsdag, åtminstone ligger diat i den lådan.



Men innan dess, alla bilderna från min student. Det var en jobbig tid. Inte alls så lycklig som jag skulle vilja. Jag gick om ett år, 2:a ring, för att klara av matten och fysiken bättre. Det var bra för mig det. Jag fick nya kompisar utan förbehåll, Vincent, Folke och Bengt med flera.

Här sitter jag i skrindan som Bengt ordnade, han på bilden bredvid mig. Han var en verkligt bra vän. 
På andra sidan, fast ännu inte med på bilden skulle Anette komma att sitta. Henne gillade jag i smyg.
Vi var alltså tre där, bland alla blommorna. Vad visste vi om framtiden? - Ingenting!
Jag ser så ung och omogen ut. Och så var det verkligen också och det var just det som var så jobbigt att alltid vara minst och senmognast. Det var skönt att komma ut ur skolvärlden. 
Nu väntade nya öppningar och möjligheter i lumpen som stod för dörren.



Ty nästan direkt efter studenten kallades jag in till militärtjänst för femton månaders underofficersutbildning på A7 på Gotland. Jag ville dit och var en av få som tidigare under mönstringen i Mjölby Folkets hus sa att jag var beredd på Gotland som så många andra östgötar bara jag slapp P18.
Det blev så och Gotland hägrade naturmässigt och här var alla nya människor som blanka vita papper.

Jag minns dagen då jag for iväg som en bra dag. En sommardag, vacker och spännande.
På perrongen på väg till tåget till Nynäshamn och färjan var jag nyfiken och förväntansfull. Som synes var det inte mycket packning med. Allt skulle bli nytt och militäriskt. Lämna det civila bakom dig var utmaningen.



Lumpen på Gotland var en god tid för mig. Jag växte och mognade. Fick lära mig att ta hand om saker och ting såsom skoputs, sängbäddning och att stryka skjortor med mera samt emellanåt "leka lite krig", ty det var nog så vi ungdomar ändå såg på det hela.

Men för alla högre befäl verkade det vara allvar och vi fattade inte varför rysskräcken var så ständigt närvarande. Hela vår utbildning handlade om ett invasionsförsvar mot hotet från öster även om det aldrig sades rent ut. Vi unga skämtade och sa att vi bara drar ur proppen och sticker om ryssen kommer.
Och det är först nu i tidens backspegel som jag får klart för mig att de två åren med militärtjänst på Gotland inte var mer än tjugo år avlägsnade från 2:a världskrigets slut och låg mitt i det "kalla krigets" era.
Tjugo år bakåt i tiden idag till år 1993 är ju som "igår", tänker jag, och får med ens större förståelse för dåtidens sammanhang.

Under två somrar och en vinter var jag på plats. Vi hade allt som allt endast fyra fria resor hem plus tre som vi fick betala själva. En av dem försvann i en epidemisk hjärnhinneinflammation som grasserade på regementet. En annan utnyttjade jag till att lifta iväg hela vägen till Lysekil, fram och tillbaka, anledningen kallades "Mallo", som jag hade träffat under två somrar tidigare då jag sommarjobbade som diskare på Hotell Lysekil.

Vi fick inte använda civila kläder ens under fritiden det första året, därav klädseln på bilden ovan, man var ju vicekorpral gubevars! Å andra sidan gick det lätt att lifta i uniformen, men den där resan till Lysekil höll ändå på att sluta i ofrivillig bondpermis.

6 kommentarer:

  1. Ser fram emot att se fler av dessa bilder, pappa. Jag känner knappt igen dig med de mörka markerade glasögonen, jag kan inte ha sett så många bilder tidigare från denna epok...

    Kram.

    SvaraRadera
  2. Nej, så är det säkert Hanna. Men man tog inte så mycket kort på den tiden; fler i dag om jag så säger.
    Och, det är ganska slående att det är många fler bilder i min fars dialådor på systrarna Gunnel och framför allt Eva som ju är tio år yngre.
    Jag höll mig antagligen undan, eller kanske snarare, var inte lika mycket närvarande i alla sammanhang.
    Men OK, det blir nog fler nostalgiska trippar efter hand om det är så att jag kan få det till att bli mera allmängiltigt intressant och upplysande och inte bara personligt relaterat, ty då kan det bli för inskränkt egotrippat.

    Kram från pappa

    SvaraRadera
  3. Jag har hört talas om diverse olika metoder att överföra sina diabilder till digitala bilder (alla rätt dyra) men inte specialobjektiv. Kan du berätta mer.
    Margaretha
    som har tusentals
    diabilder liggande

    SvaraRadera
  4. OK Margaretha,

    Jag skriver lite om det nästa gång i min Naturliga dagbok.
    hälsar
    Gebbe
    (Som också jag har tusentals bilder i nästan 200 fulla magasin, när och om jag nu ska ta tag också i detta projekt).

    SvaraRadera
  5. Kul med bilden på folkvagnen, jag hade själv en likadan, men kanske några år yngre? Ni grabbar är ju litet före mej i historien. Men mest kul är att det är din käre far, Acke, som tagit bilderna. Acke var en ganska "vanlig syn" i min hemby på den tiden, han sålde försäkringar. Min far var ju egenföretagare och jag är helt säker på att han tecknade många (och dyra) försäkringar hos Ackes bolag.
    Jag har ljusa minnen av din käre far sittande vid vårt matbord med enorma högar av broschyrer och papper utspritt framför oss, ofta sent på eftermiddagen, eller tom på kvällen. Han drack kvällskaffe hos oss, säkert. Innan han var hemma i Mjölby var du nog redan i drömmarnas land? Men försäkringar sålde han! Min första egna hemförsäkring teckande jag givetvis hos Acke, och den förste som ringde mig när jag blivit stolt far, det var Acke, som givetvis hade en barnförsäkring klar att underteckna.Klockan var nog 7:00 och min dotter hade fötts vid två-tiden på natten. Acke visste det, men hur? Den mannen glömmer jag aldrig, och det är inte elakt menat. Krama honom från mej.
    Din återblick är nostalgi, det är mycket att ta in och mycket att smälta. Bengt på bilden - visst är det Bengt W.? Hans syster var min skolkamrat, och kanske den jag kommer mest ihåg från min studenttid på Lagmansskolan. Musikalisk och from (!), en kombination som gjorde henne magisk - i mina ögon. En av Bengts bröder träffar jag f.ö. ganska regelbundet här på ön, han har sin husvagn inte långt från där jag bor.
    Jag lumpade oxå på Gotland, men på P18 - varför valde du bort det? En härlig tid, som jag valde själv att avbryta efter tre underbara sommarmånader. Kärleken var det som lockade mej tillbaka till Östergötland, och till I4 - ett regemente som jag stormtrivdes på. Nog om detta - det är du som dragit igång nostalgitrippen. Finns det månne fler läsare som vill haka på? Christer, Göran och Johan - ni finns där ute - bara häng på med era upplevelser.
    Ölandsvännen

    SvaraRadera
  6. P18 var mest springa med gevär / A7 mera fordonsbaserat och elegant. Ingen tvekan om valet där inte!

    Bengts lillasyster hette Karin. Hon liksom hela den stora syskonskaran var mycket godmodiga och rosenkindade. Full förståelse för dina synpunkter.

    Min far Acke hade absolut känslan och kallelsen för försäkringsskriverier! Han var en av bolagets bästa säljare och man försökte "headhunta honom till större uppgifter i Stockholm men han var aldrig någon strebertyp liksom, utan nöjde sig med det enkla och bekväma livet på landsbygden.
    Han är fortfarande i fin form förresten. Vi tänker fira hans 90-årsdag i mitten av maj.
    Han har utan överdrift bättre kondis och ork än jag. En friskusfreak i ordets bästa bemärkelse; vinterbadare tills han var 80 år och han gör fortfarande ungefär ett maratonlopp i veckan sammantaget runt elljusspåren i Linköping. Fysisk ålder som en 50-åring.
    Mor är förresten inte dålig hon heller - samma ålder där.
    Man har o brås på!

    SvaraRadera