tisdag 16 oktober 2012

16 oktober - Uppdrag Nobel 2012 i ekonomi

.

Kristallkronan i taket.

Igår var jag uppe på Kungliga Vetenskapsakademien, KVA, i Stockholm för att vara med vid tillkännagivandet av årets Nobelpris i ekonomi. Det är inte nödvändigt för mig, allt tillkännages ju även omedelbart i media, men jag tycker det är en ynnest att få vara på plats och i år är också sista chansen för mig att få deltaga som en bland andra inbjudna gäster.



Pressuppbådet är stort och internationellt.

Det blev alltså två pristagare i ekonomi i år och med det är även jag nöjd. Två är liksom lagom för min del av den totala arbetsinsatsen.



Jag har nämligen kort om tid kvar nu, att färdigställa konstverken till Nobeldiplomen, som jag gör på uppdrag för tredje året.
Redan den 25 oktober, om nio dagar således, ska kalligrafen ha konstverken från mig fysiskt i sin hand för sitt arbete med texterna så att allt blir samstämt färgmässigt och utseendemässigt.

Det säger sig självt att detta skulle kunna bli ett hopplöst stressigt och ångestladdat företag, och därför har jag i år, med så kort om tid, redan kommit ganska långt. Jag har nämligen två verk i stort sett klara i förväg; jag hoppades på det, två alltså, och fick rätt i min gissning. 
Nu har jag, under veckan som är, att "blott" avsluta för att få verken att lyfta till önskad nivå eller som jag har sagt tidigare :

"Uppdraget är att göra ett verk som jag hoppas blir ett konstverk men helst vill skulle vara ett underverk".

Härmed förstår alla också att det numera från Nobelstiftelsen inte är prioriterat att konstverken behöver ha någon direkt koppling till ämne eller pristagare. Det är med anledning av min konst jag är utvald och att tro att jag som konstnär, eller för den delen varje annan konstnär, skulle kunna skapa något som handlar om komplicerade prismotivationer eller/och att närmare lära känna och presentera själva pristagarna på en eller två stressade veckor, vore naturligtvis förmätet att tro.
Det har även Nobelstiftelsen insett.



Även om jag har stor frihet, tänker jag läsa in mig på pristagarnas gärning så gott jag kan. Till det är jag extra motiverad av förekommen anledning.

Nej, nu är det dags att ta tag i det hela. Veckan är bokad. Senast på måndag men helst redan på fredag måste jag posta materialet till Österrike, där finns kalligrafen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar