torsdag 11 oktober 2012

11 oktober - Naturum Omberg som offrades

.
- Om vi tar svängen bort förbi Omberg, säger Lars, så kanske du skulle kunna ta ett kort på skylten som står där. Jag skulle så gärna vilja ha den som framtida dokument över, vad jag ser som, ett av årets mest tragiska beslut här i bygden när det gäller natur och miljö.



Det hjälpte således inte alls med kampen, alla protester, reportage i TV, radio och tidningar eller någonting annat; beslutet togs och verkställdes detta år 2012, att lägga ner det fina och mycket välbesökta Naturum Omberg vid Stocklycke.

När den enorma satsningen på Naturum Tåkern fullbordades gick luften uppenbarligen ur projektet Naturum Omberg. 
Framför allt Sveaskog och länsstyrelsen i Östergötland, samt i viss mån även Ödeshögs kommun kunde aldrig enas om fortsatt huvudmannaskap, ekonomi och drift. 
Många besvikna och förvånade ögonbryn höjdes. Ingen kunde väl på allvar tro att en nedläggning i realiteten skulle kunna komma att ske, ty strax innan hade Sveaskog storvulna planer på en nysatsning istället. Men ekonomi samt prestige myndigheter emellan och förändrad policy gjorde att alla idéer och tankar om satsning under loppet av ett år diametralt förändrades och när det tragiska beslutet togs kändes det som att diskussionen om svek och oförstånd var väldigt befogad.

Det enastående Naturum Omberg offrades och årets mest tragiska händelse för natur och miljö i länet och bygden, enligt många initierade, blev ett faktum.
Kunde man ha gjort mer? Hur kunde det gå så fel?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar