torsdag 5 juli 2012

5 juli - Rädda Vättern

.
Dags återigen för en uppdatering av läget att rädda Vättern från utökad försvarsflygverksamhet.
I brevlådan finner jag vid hemkomsten ett nummer av Miljömagasinet - nr 25 från den 21 juni 2012 i vilket hela mittuppslaget som handlar om det samfällda ideella arbete som pågår för att försvara Vättern från  försvaret och dess planer på utökad flygverksamhet och skjutövningar.




Faksimil -1:an Miljömagasinet nr 25 21 juni 2012 med en vinjett bild som är gjord av undertecknad.


Jag hoppas att du kan få tag i ett exemplar av denna tidning och läsa in dig i det heta ämnet. Det är hög tid att deltaga i protesterna. Försvarsmakten är styvnackad trots massivt motstånd från allmänhet och inblandade kommuner.


Idag läser jag också att Naturskyddsföreningens ordförande Michael Karlsson just har gått ut med en allvarlig protest mot flygvapnets planer vid Vättern.
Bra!
Det rör på sig!


Nu är det dags att säga ifrån på skarpen! 
Gammeldagstänk från försvaret, att det är okej att fortsätta, och att till och med önska öka dumpningen av skrot, ammunition och giftiga ämnen och metaller i Sveriges förnämsta vattentäkt, borde inte få gälla längre i vårt moderna och medvetna samhälle. 
Bort med skjutfält från sjöar och hav. Modernisera verksamheten genom att återvinna och städa. Det förväntar man sig av all verksamhet och det borde gälla även försvaret.

Sök vidare till rädda Vätterns hemsida och var med i motståndet du också (länk).

1 kommentar:

  1. Insändare i Hjo Tidning fredag 6 juli 2012:

    Skit eller pangkaka?
    När det gäller avlopp i Vättern ställs noggranna krav eftersom sjön sedan 2011 är ett särskilt bevarandeområde enligt EU:s nätverk för värdefull natur - Natura 2000. Den har en mycket speciell fauna med arter som levt kvar sedan sjön var en del av Baltiska issjön, t ex röding, harr och stensimpa. Vättern är av riksintresse för naturvård och särskilda bestämmelser gäller för fisket.
    Märkligt nog tolkar militären detta som att flygningar och bombningar kan öka flera gånger om och Vättern kan bli ett internationellt övningsfält. Borde man kanske fundera på att anpassa sig till dagens samhälle och överväga alternativa lösningar?
    Hjobo och EU-medborgare

    Länk till Naturvårdsverkets sida för Natura 2000-objekt:
    http://w3.vic-metria.nu/n2k/jsp/search.do
    Objektrapport finns för Västra Götaland och Västra Vättern. Om man klickar på utskriftsikonen kommer hela rapporten upp i nytt fönster.

    Obs! Att regeringen 2005 fastställde området som ett gemenskapsintresse (SCI), men först 2011 förklarade det som ett särskilt bevarandeområde (SAC). Denna skärpning torde vara ett bra argument i debatten.

    SvaraRadera