tisdag 1 maj 2012

1 maj - Sveriges 500:e fågelart blev en gråhuvad sparv

.
Igår sågs i Skåne vid Simrishamntrakten Sveriges 500:e fågelart.
Den jubilaren var en Sibirisk gäst som heter Gråhuvad sparv. Naturligtvis blev det en anstormning av fågelskådare på plats där nere.

Själv har jag ju dock som princip, även om jag inte är rigid, att inte dra på sällsynta fågelgäster. Jag låter berget komma till mig om avstånd, lust och möjligheter inte säger annorlunda. Så t ex åkte jag inte ens på den svartvingade gladan 6 mil bort i trakten av Jönköping för en dryg vecka sedan.
Jag har sett gott om svartvingade glador i Marocko och dessutom i Europa tidigare, nämligen i Spanien. Det är en mycket vacker och sevärd fågel och jag har härliga minnesbilder av den.


Gråhuvad sparv - Sveriges 500:e fågelart. 
(Akvarellen är en ren konstruktion - jag har inte sett fågeln ifråga)

En fågel är en fågel är en fågel oavsett var man ser den och min vurm för att samla arter har jag vuxit ifrån. Sen är det förstås jättekul med möjligheten till nya företeelser och jag gläds med Skådarsverige och rekordet och hoppas att jag kan få turen med en gråhuvad sparv i mitt eget landskap någon gång i framtiden, helst då  att jag finner den själv först - ett s k ädelkryss. 
Men den chansen är kanske inte så stor förstås och då får jag leva utan det och glädjas åt allt annat skönt i naturen.

5 kommentarer:

 1. Vilka härliga bilder du gör! Jag var in en sväng och tittade på din hemsida och fastnade på sidan om giclee-tryck. Vad använder du för papper? Vilket bläck i skrivaren och hur åldersbeständigt blir trycket? Jag frågar eftersom jag ibland printar mina fotografier på det sättet.

  SvaraRadera
 2. Hej Mira,

  Stort tack för din kommentar.
  Jag har bara gjort, lite som test, ett par stycken giclee-tryck i A4 storlek och i liten upplaga på min egen färgskrivare, Epson Stylus Photo, med originalfärger. Pappret är ett 120 gr akvarellpapper.

  Med dessa förutsättningar får man den bästa kvaliteten och hållbarheten och på så sätt gör man även giclee i större format.

  hälsar
  Gebbe

  SvaraRadera
 3. Ok, tack. Vad ställer du in för papperskvalité i skrivaren? Ett akvarellpapper suger väl mer färg än ett vanligt kontorspapper...

  SvaraRadera
 4. Hej igen Mira,

  Jag ställer in matt & heavy-weight.

  Men, det är viktigt att säga, jag handkolorerar dessutom mina giclee uppepå trycket. Detta för att få en genuin originalitet i det hela. Då blir det ju heller inte bara en reproduktion.

  Lycka till!

  SvaraRadera
 5. Tack Gebbe! Jag ska pröva med det. Kanske det till och med vore spännande att handkolorera på ett fotografi. Kolla gärna min blogg, om du vill se vad jag håller på med... (Företrädesvis gamla kåkar och växter...)

  http://mirasmirakel.blogspot.se

  SvaraRadera