torsdag 29 mars 2012

29 mars - Stormöte om Vättern i Ödeshög

.


Faksimil ur Östgöta Correspondenten 29 mars 2012
artikel skriven av Karl-Johan Norén

Igår kväll samlade stormötet om försvarets utnyttjande av Vättern som stridsövningsplats en totalt fullsatt sporthall i Ödeshög. Bussar kom från många håll runt sjön, fler bänkar fick sättas fram och mängder med plakat kantade arenan.
Det var även fullt pådrag från radio, TV och press.

Vi var där också förstås, Ulla och jag.
Jag hade ju tänkt att dokumentera det hela med kameran, men den glömde jag i ateljén. Å andra sidan fanns det gott om fotografer på plats och jag hänvisar nedan till Lars Rosengrens hemsida. Där finns bilder så det räcker.

Framme på podiet satt företrädare för försvaret, aktionsgruppen Rädda Vättern, Vättervårdsförbundet samt företrädare för inblandade kommuner.
Mötet leddes av moderator Ulf Holmertz och försvaret fick inleda sin föredragning varefter frågor och diskusison vidtog.

Det blev en fantastisk manifestation av ett massivt motstånd mot att utnyttja Natura2000-området Vättern med omnejd som en krigsskådeplats.
"En kvarleva från 50-talet där dagens försvar inte hängt med i svängarna utan fortsätter att använda sig av den gräddfil man fick av Sveriges riksdag då, efter 2:a Världskriget. Ett missbruk av förtroende man fick, som angick rikets säkerhet , men som nu mest handlar om att gynna en försvarsindustri", menade Johan Elwing från aktionsgruppen.
Upprördheten och engagemanget i detalj och i bredd och djup var intensiv. Mängder av oroliga människor utnyttjade möjligheten till att berätta om sin ilska och frustration.

Vättern är en av Europas fem största färskvattenstäkter, en unik livsmedelsresurs med ett förväntat uttag av dricksvatten till kanske en miljon människor i landet inom en mycket snar framtid. Runt om sjön finns fantastiska naturområden och ett stort antal boende som är negativt påverkade av verksamheten.

"Nu har man väckt den björn som sovit alldeles för länge", menade undertecknad. " Nu får försvaret till slut möta konsekvenserna av sitt otidsenliga förslag till eskalering. Nu har ni fått alla emot er. Nu vill vi inte ha er kvar över huvud taget."Faksimil ur Östgöta Correspondenten
artikel av Karl-Johan Norén
"Utdrag ur ovanstående artikel"

Bilder från stormötet:

Östgöta Correspondentens reportage på nätet:

JönköpingsNytt:

Radio Östergötland:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar