söndag 29 januari 2012

29 januari - Vargjakt "hemma i Skultuna"

.
Jag ante det. Mer än så behövdes inte förrän Länsstyrelsen i Västmanland skulle fatta beslut om skyddsjakt på vargparet som har fem valpar i reviret Skultuna/Västerfärnebo.

Jag skrev om det den 7 januari (se nedan) då jag var på besök i mina "hemmamarker" norr om Västerås.
Åsikten att "nu är det dags att skjuta bort dom där vargarna som härjar" stod att läsa i länstidningen VLT och jag befarade det värsta, att detta skulle få gehör hos den pressade regionala myndigheten.Jag var åter i trakten under helgen och passade då på att besöka vargarnas skog. På vägsträckningen Slagårda - Bovallen - Svanå - Skultuna var bilar parkerade överallt, mest såna där SUV:ar med hundnät och jägardekaler. Gula skyltar var uppsatta på stickvägarna varnande om jakt och hundar på vägen.Men i älgtornen var det tomt. Ensamma jägare var utspridda över långa och breda sträckor. Jag stannade och frågade en som just langade in vapnet i bilen.

- Jakten är avslutad. Nej, det är inte älg vi är ute efter. Vi jagar gris, blev det officiella svaret. Men det är inte så lätt när vi såg fem vargar igår. De och lodjuren tar många rådjur och älgar för oss, fortsätter mannen i kamoflagejackan.

- Är det bara fem vargar nu, frågar jag, finns det inte sju vargar i området, ett föräldrapar och fem valpar.

Jag undrar jag. Det är en stor och bred mönstring av folk med gevär på skogen. Det ligger liksom i luften att det är vargen som lockar och triggar trots allt, och den här stora mönstringen av jaktfok känns annorlunda. Jag anar ugglor i mossen och känner att locket lagts på.

Hemma igen så jag funderar lite mera kring mina upplevelser och om hur den här jakten är tänkt.

Det var troligen spårning och inringning som försiggick när jag var där; förberedelser för den i mitt tycke otroligt oetiska jakten som går ut på att skjuta bort ett föräldrapar av varg och lämna fem årsvalpar kvar utan stöd och ansvar.
Det är en skrämmande åtgärd där man verkligen vänder upp och ner på hela begreppet jaktetik.

Ett vargpar kommer att skjutas, fem årsvalpar av varg ska lämnas ensamma vind för våg och hur det kommer att gå måste för alla inblandade stå ristat i sten. Svält, vilsenhet och död väntar.

Och jag förstår att det är detta som är meningen. Så kan man smidigt bli av med sju vargar istället för två. Vilken skandal!

12 kommentarer:

 1. Ja detta är hemskt, när det är så att åtgärder med förbättring av stängsling har haft effekt så har dom inte laglig rätt att ha skyddsjakt på dessa djur. Sen att ha skyddsjakt på ett rödlistad och fridlyst föräldrapar när tidigare erfarenheter visat sig att valparna inte klarar sig är avskyvärt.

  SvaraRadera
 2. Jag har också sett jägarna med en massa bilar. Det är ju inte bara ett litet jaktlag,, utan dom har garanterat mobiliserat folk utifrån för att ringa in vargarna :( Snart har vi inget vargrevir kvar i Skultuna.

  SvaraRadera
 3. Trevligt att läsa vettiga synpunkter om detta idiotiska skyddsjaktbeslut.

  SvaraRadera
 4. Man blir mållös när man läser denna typ av smörja. En totalt okunnig människa sitter och fantiserar fritt hemma på kammaren. Den här typen av dravel ställer endast till skada och ökat förakt från allmänheten för de s.k. vargvärnarna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja jo. förstår du själv hur jävla dumt du själv resonerar? ''fantiserar fritt hemma på kammaren'' det vore ju kul om Ni någon endaste gång bevisar att våra såkallade ''fantasier'' är det. Men det gör ni inte, utan ni gör precis så som folk tror... ni spär på det själva.. sluta döda oskyldiga djur!

   Radera
 5. Kan tyvärr inte se att detta handlar om jakt över huvud taget!!! Jakt har plötsligt förvandlats till en blodtörstig kamp för att få sin 0-vision igenom. Sverige kommer att få problem med EU och eventuellt hamna i EU domstolen. Hoppas inte böterna belastar min skatt utan att jägarorganisationerna själv tar på sig den kostnaden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är precis som du skriver. Snacka om att "sitta hemma på kammaren och fantisera fritt", det är uppenbart att det är vad vissa gör, sitter hemma och funderar ut hur de ska kunna döda så många vargar som möjligt. Det handlar inte om att försöka få folk att acceptera rovdjur eller att få naturen att "fungera" utan det är bara lusten att få döda djur som hägrar.

   Radera
 6. Ja, som sagt, frågan är minst sagt infekterad och ståndpunkterna diametralt polariserade, såsom kan ses ovan.Och, det vi ju alla om.

  Men om jag blir kallad en "totalt okunnig människa som sitter hemma på kammaren och fantiserar" så är det nog en liten underdrift. Men OK, låt gå för deet. Dock, utan att sätta mig själv på höga hästar kan jag med skäl påstå att de flesta biologer och naturvårdsexperter i hela världen är emot den typ av jakt på varg som vi helt plötsligt med strumporna nere har börjat tillgripa efter vargens legitima återinträde i vår natur.

  Den är en skam för vårt anseende och hindrar också Sverige från att agera kraftfullt när andra länder begår misstag och missgrepp.

  SvaraRadera
 7. Jaha!

  Jag har släppt igenom två kommentarer ytterligare - för och emot - (tror jag) för att visa på spännvidden i polariteten och skriveriet.
  Människan är nog en egendomlig varelse.

  SvaraRadera
 8. Det är inte jägarna som utövar jakten på vargen det sköter länstyrelsen om själva den sk skyddsjakten.

  Tog reda på lite fakta:

  Hur klarade man situationen förr när det fanns mycket varg?

  Det gjorde man inte. Det var i det närmaste fri jakt på varg och dessutom skottpengar på dem. Det var till och med lagfäst att landsbygdsbefolkningen måste delta i vargjakten. Därför utrotades vargen i Sverige.

  Vad skulle hända om vi hade över 1 000 vargar i landet?

  Frågan är om det är ens praktiskt möjligt att ha så många vargar i ett land som är uppbyggt som Sverige. Det är omöjligt om inte renskötselområdet ska hysa varg och då måste man sannolikt lägga ned renskötseln.

  Men – 1 000 vargar innebär med största sannolikhet slutet för löshundsjakten inom i princip hela landet. Det skulle innebära stora... kostnader i form av skyddsåtgärder för tamboskap och ersättning för dödade tamdjur och hundar. Det skulle också innebära enorma inkomstbortfall för markägare som arrenderar ut jakt samt för den utrustningsindustri som är kring jakten.

  Jakten i Sverige värderas till mellan 3 och 4 miljarder årligen. Sist men inte minst skulle det innebära att många, många, många ton viltkött inte längre används som mat för människor utan i stället till varg.

  KAnske på detta sätt ni vill ha det????

  SvaraRadera
 9. Tack för denna senaste - sansade - motbild om varg i Sverige.
  Och, jag håller faktiskt med i många delar av denna beskrivning om problematiken kring varg i vårt land.

  Vi har i princip haft "vargfritt" i vårt land i 150 år och under den tiden anpassat oss efter detta till fri djurhållning utomhus (utan herdekultur), tämligen undfallade inställning till renhållning i sameland samt löshundsjakt m m.
  Det är naturligtvis inte lätt att "vända tillbaka".
  Samtidigt har vi ett ansvar för en djurart som har hemortsrätt i vårt land.

  Om inte vi i vårt land är beredda att axla ett sånt ansvar på ett övertygande sätt, hur ska vi då kunna kritisera jakt av hotade djurarter i andra delar av vår värld.

  Det är en delikat uppgift att styra rätt och att åtminstone se till att etiska aspekter (som den nu beslutade jakten av ett alfpar av varg aldrig får ske före dödadet av dess ungar)Sådana beslut ställer oss i skamvrån i naturvårds- och miljöfrågor och minskar vårt anseende och vår förmåga att kraftfullt agera i världen.

  SvaraRadera