måndag 20 juni 2011

20 juni - Målning med förhinder ger andra möjligheter. Fyra små stycken.

.
Bo av grå flugsnappare. Honan ruvar så djupt i det vackra boet att jag ser henne först då jag kliver upp i jämnhöjd. Hanen sitter inte långt borta och varnar "sriii tz tz".

Det blev inget måleri på altanen vid Stugan. Jag hade tänkt mig det men de grå flugsnapparna hade tänkt annorlunda. De var tillbaka igen och jag som trodde att de hade gett upp reviret "för min skull".

Nu är det väl som så, att jag möjligen har tidsmarginal att vänta ett par veckor. Så får det bli - vad har jag annars för val?

Alltså tar jag paddeln med mig och vandrar ner mot båtplatsen vid kanalen för en liten kanotfärd i det underbara vädret istället. Jo, det har blivit en sån där härlig efter regnetdag idag och luften är varm, men ändå frisk och syremättad. En perfekt dag för en färd ut i Renstads kanal alltså istället för konstskapande måleri.

Vid Kvarnstugans bod, alldeles runt hörnet där den stora almgrenen har vält omkull och skapat ett undergömt grönt rum, håller näktergalarna revir. Nu är där ungar i närheten. Paret varnar intensivt när jag kommer gående:
"hiiip - krrrr hiiip hiiip hiiip - krrrrr".

Det är snabba och undanstuckna lägen och det verkar omöjligt att få en bild av fåglarna fastän de är alldeles nära.
Lösningen blir att jag härmar det vasst sugande lätet och se, vips har jag dem näranära och i fullt ljus.
Japp - där satt de! Bilderna alltså.

Vid båtplatsen sjunger en senare anländ näktergal för fullt. Det visar att det har varit ojämnt med ankomsten i år, men detta är känt sen tidigare, att näktergalens flyttning delvis blev fördröjd av oväder i Turkiet och i Balkan under april månad. Om den här sentsjungande hanen kommer att hinna ifatt och få tag på en hona är väl högst osäkert förstås.

Sen ute i kanoten i kanalen ropar göken. Härligt! Det har varit ont om gök i Tåkernbygden under flera decennier. Nu måste rörsångarna åter börja passa sig och boet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar