söndag 9 januari 2011

9 januari - Ljusets återvända

.
Nu känns det märkbart, ljuset; det börjar komma tillbaka igen så vi bestämmer oss för den där efterlängtade promenaden, Ulla och jag.

Det är verkligen farligt halt på gatorna. Fyra centimeter tjock, ren glansis gör vår vandring trevande och riskfylld. Men vi möter Sven-Inge i vägskrapan efter en kort stund, som låter tänder räffla och mala, och strax därpå kommer även Arne i den gula flakbilen med både sand och salt och då kan vi bättre sträcka ut våra steg.

Nötväcka, blåmes och koltrast sjunger.
(Som alltid kan du se bilderna i större format om du klickar på dem).
.
.

Från vår höga trädgårdstuija sprakar något pipigt och lite raspigt. Jag står bara några meter därifrån och spetsar mina fågelöron. Är det inte ...? Jo visst är det ... En koltrast.
Jag vaggar lite åt sidan för att försöka hitta fågeln inne i det mörka innanmätet. Sen ser jag den, som en skugga i det dunkla, med ett blänkande öga och sluten näbb. Det är vinterns årsunga hane som prövar sin första sång - skuggsång - denna nasalt introverta subtilitet som man måste känna väl för att få uppleva.

En etyd på fågelvis i ljusets återvända.

- Dagen är som gjord också för årets första talgoxesång, säger jag till hustrun. Hög blå himmel, knappast ingen vind och några grader plus är perfekt. Och det stämmer med almanackan, nästan på timmen när.
- Ta inte ut något i förskott bara, svarar hon som alltid. Det är mycket vinter kvar, så börja inte prata om vår redan nu.

Och talgoxens visa uteblir förvisso.
Men blåmesen sjunger piccolaflöjtvis: si-si-si-si-si-si-si-si
och entitan snabbt och snärtigt tjipp-tjipp-tjipp-tjipp-tjipp.
Och högt uppe i en björk, i solens sparvarma sken på den tunnaste och yttersta kvisten, bröstar sig en nötväcka, svänger från sida till sida och sjunger kui-kui-kui-kui.
Allt andas hopp och begynnande lust. Folk vi möter ler med stjärnor i ögonen.

Rollande korpar


Och på väg till Linköpings teater i kvällens sista sol som färgar de nu helt snöfria granarna i mörk apelsinnyans kommer två korpar lekande över himlen. De rollar och ropar:

- Lusten är väckt.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar