torsdag 20 januari 2011

20 januari - Att jobba ideellt

.
Jag har alltid försökt vara generös med det ideella. Det är nog en uppfostringsfråga. På 60-talet då jag började min bana i föreningslivet ifrågasattes aldrig det ideella. Det var alldeles självklart att man ställde upp gratis på många olika sätt.
Men undan för undan, framför allt från och med 80-talet började "ersättning för omkostnader" komma in i bilden. Det var inte längre helt självklart att ställa upp gratis längre.
De första tecknen på detta var nog att man började anlita konsulter och anställa administrativ personal i föreningslivet även långt ner i organisationerna. Därvid blev det ju på något sätt ett ojämlikt förhållande, där vissa fick betalt medan andra förväntades fortsätta jobba gratis.
Ja, alldeles säker på den här analysen kanske jag inte är förstås. Det kan ju också tolkas som att jag inte är riktigt med i tiden (det var bättre förr-attityd).
.
Nåväl. Ett av alla min ideella arbeten och beting under det senaste året har varit att måla omslag till Östergötlands Ornitologiska förenings tidskrift Vingspegeln. Under året som gått har jag således gjort fyra akvareller på fyra aktuella fåglar i östgötabygd. Det är verkligen inte första gången. Jag tror att jag genom åren har gjort snart tio årgångar.

Jag har gjort dem gratis och är stolt och glad över att jag på detta sätt har kunnat bidra med något till det viktiga ideella naturvårdsarbetet.

.
Lappsparv och brandkronad kungsfågel.


.

Skäggmesar och bruna kärrhökar


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar