söndag 16 januari 2011

16 januari - Varg - glappet

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

Jag vet kanske inte om det märks, att jag faktiskt för det mesta försöker hålla en ganska låg politisk profil i min Naturliga dagbok även om jag är ganska politiskt verksam i MP, som nog många av er läsare redan känner till.
Men ibland, som nu, under den bedrövliga licensjakten på varg som pågår och vilken innbär ett dödande av tjugo djur, 10 % av hela landets bestånd av hotade och rödlistade individer, kan jag inte låta bli att tangera politikens roll och ansvar, eller till och med känna mig nödd att ta jättekliv rakt in i getingboet.

Jag menar att det finns ett allvarligt glapp i sammanhanget. Ett oförstånd och en inkonsekvens hos delar av svenska folket, åtminstone bland många av alla dem som sätter natur och miljövård i främsta rummet.

Jag tror mig förstå genom insändare, i allehanda protestlistor och under en allmän debatt att stora delar av oss svenskar faktiskt inte vill ha den här jakten på varg. Vi är troligen i klar majoritet. Ändå sker den.

Vi hade ett val i höstas. De flesta av alliansens företrädare lät tidigt meddela att vargjakten skulle komma att fortsätta som tidigare om man vann valet.
Alltså finns det en politisk majoritet för denna olycksaliga vargjakt. Således inte konstigt att den fortsätter och detta är vad som kallas demokrati.

Men här finns glappet menar jag, ty idag höjs många proteströster också bland dem som indirekt röstade för vargjakt genom att stödja de politiska partier som företrädde den.

Jag tror inte att några protester i insändare eller föreningar, hot från EU om åtal eller andra motåtgärder hjälper just nu. Inte på ytterligare fyra år minst.
Vilka konsekvenser man måste dra av ovanstående resonemang, om man nu företräder åsikten, att vargen ska erbjudas en rimlig och biologisk chans även i vårt rika och glesbebyggda land, måste väl därvid stå klart för alla som läser dessa mina rader.

Men allt går att ställa till rätta igen - även om det kan dröja ytterligare några år. Det är förvisso en fråga av många inom politikens ramar, men en principiellt viktig sådan. Nu hoppas jag bara att det inte då kommer att vara för sent.
.
Ja mina vänner, denna vargjakt väcker tigern i mig. Det märks väl att jag är rasande arg!
..

2 kommentarer:

  1. Ibland får man rösta på det alternativ som är minst dåligt helt enkelt. Så kom det sig till exempel att jag fortsatte rösta grönt trots att jag själv vill kunna bestämma över fördelningen av föräldralediga dagar mellan mig och Jorge, och trots att jag vill ha kvar RUT-avdraget.

    Men i övrigt håller jag med dig om det bedrövliga i Sveriges hållning gentemot vargarna. Jag läste nu i morse att vi ska dras inför Europadomstolen pga vargjakten. Bra!

    Puss och kram!

    SvaraRadera
  2. Du är så klok Hanna. Det är ju precis som du säger omöjligt att hitta ett alltigenom perfekt alternativ. Jag själv fattade inte heller antistämningen mot Rot & Rut i det gröna alternativet.
    Men som sagt - när jag viktar alla frågor är det ändå för mig till sist inställningen i natur-& miljöfrågor som väger tyngst.

    Sen är det också oerhört viktigt att man, oavsett vad man röstar på för parti, ständigt internt för fram sina åsikter. Om alla motståndare mot t ex vargjakt som i senaste valet röstade för "aliansen", hade påverkat uppåt kanske vi till slut hade hamnat rätt.

    Jag skulle vilja se en mycket större samling politiskt just i miljö-&natur-frågor.
    Mera tyngd och profil.
    Som det har varit den senaste tiden handlar det ju bara om välstånd, ekonomi och arbete och därvid glömmer man faktistk att i grunden ligger miljöfrågorna som bas för hela vår existens!

    Än en gång - tack för din klara insikt!

    pappa

    SvaraRadera