söndag 6 juni 2010

6 juni - Släkten växer

.
För bara några år sedan fick jag reda på att jag har släkt i USA, bryllingar till min mor, ättlingar till min mormors moster. Sånt hade jag ingen aning om och faktiskt inte min mamma heller eftersom mormors mamma dog mycket ung och efterlämnade min mormor som tolvårig och äldst i en barnaskara som mycket sorgeligt skingrades i bygden.
Ingen vuxen fanns som förmedlade kunskap om släkten och det var ättlingarna i USA som hittade rötterna och oss som blev kvar i Sverige.
.
Och alldeles nyss fick jag mera släkt. Min syssling Gunnel Ahlberg från Krämarp i Tranås kommun besökte min ateljé med sin dotter förra året. Hon visade då kopian på ett familjekort från gården på udden vid sjön Sommen, där jag kunde identifiera min farfar Erik som var på besök hos sin stora syster Anna Maria, Gunnels mormor.
.
Gården Krämarp ligger oerhört vackert på den branta stranden vid sjön Sommen.
Här är utsikten från udden.

I förrgår ringde först syssling Gunnel och sedan hennes halvsyster Margareta, som dock inte är genetiskt släkt med mig, och ville att jag skulle komma på besök till Krämarp för att titta på en gammal grafiktryckpress för eventuellt övertagande, innan torpet, som nu sålts av henne skulle röjas ur.
Jag var där i förrgår och träffade mina två sysslingar Gunnel och Berit som bor på den vackra udden vid stranden av sjön.
Det blev en härlig dag med mycket spännande i bagaget. Tryckpressen som var nedmonterad i en stor amerikakoffert hamnade i bakvatten och blev kvar.

Mina två sysslingar Berit och Gunnel på trappan till gården Krämarp, där Berit bor idag.

Det var ett spännande möte och idag känner jag mig rikare.
Min släkt har vuxit och jag tänker komma tillbaka. Vi har en del att tala om och nästa gång tar jag med mig min far.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar