fredag 16 april 2010

16 april - Molnet är här!

.
Tro för all del inte att himlen är oskyldigt blå ....

Nej!, nu har vi en ny fara hängande över oss. Det är dags för MOLNET att inta scenen.
.
Rubrikerna på kvällspressens löpsedlar berättar braskande om:
" Så klarar du dig från Molnet"
"Molnet är här"
"Så här länge får vi dras med Molnet"
.
Vårt behov av personifierat hot och förestående katastrof kläs i ny skrud.
Vulkanen Eyjafjallajökul på Island skickar ondsint ut askmoln som sprider sig över Västeuropa på tiotusentals meters höjd.
.
Allt flyg har redan ställts in, "askan är giftig av svavel och fluor, himlen är full av mikroskopiskt glas, temperaturen kan falla, sommaren kan slå fel, varning utfärdas för astmatiker att vistas ute ...".
Det är ingen ände på eländet! Alltid är det något att bekymra sig över som står på tur. Vår primitiva "längtan" efter hot måste kanaliseras och media är förstås snara att inse möjligheten att tjäna pengar på karusellen. Men helst en sak i sänder förstås.
.

Bruno är också här, eller rättare sagt, han var här igår, med en hornuggla. Den hade påträffats i en trädgård i samhället och han undrade vad det var för uggla.
.
- Kanske är det den hornuggla som jag hade besök av i vintras, svarar jag. Den som en kväll satt på min ateljéskylt.
.
De har haft det svårt i år, hornugglorna, med den djupa snön. Lite överallt har man sett dem inne i samhällen, där de troligen har haft det lite lättare att överleva svälten.

Den här ugglan klarade sig nästan hela vägen men ändå inte riktigt, tyvärr. Men det är inte Molnets fel. Ugglan luktar redan surt. Den kom undan. Den hann dö i tid.

2 kommentarer:

  1. Jo, men samtidigt tror jag att det är viktigt att påminna dagens människor om att allt inte går att kontrollera. Det finns en övertro på det moderna samhället. I min blogg den 1 mars skrev jag om utbrottet 1783, som fick förödande konsekvenser för stora delar av Europa då. Det kan faktiskt hända igen - och vi kan inget göra åt saken.
    " År 1783 hade vulkanen Laki på Island ett jätteutbrott. Ur en spricka på 3 mil vällde inte bara lava och pimpsten upp, utan även giftiga gaser. När askmolnet föll till marken förgiftades allt med svavelsyra och fluor. För dem, som överlevde lavan och gaserna väntade en oerhörd svältkatastrof. .. Molnet fortsatte in över södra Skandinavien, ner över Tyskland och ut över Brittiska öarna. Det la sig som en sur, tät hinna över himlen och hindrade solens strålar. .. Även här dog folk och fä och i England låg snön kvar en bit in i juni år 1784."
    På samma sätt är det med klimatförändringarna. De sker - hur modernt än samhället kallar sig. Kan finnas anledning att påminna om det....

    SvaraRadera
  2. Jo hej!

    Jag är så klart medveten om min raljanta och förringande ton i min skrivning om Molnet. Självklart inser även jag att det finns både praktiska svåra problem och reella hot i form av skaderisk mm när något snt här händer.
    Världen är full av faror och hot från "naturen".

    Min aspekt på det hela är just den massmediala - ofta i form av total fokusering och ibland överdrifter.

    Vi får se hur det blir på längre sikt. Vi människor tror ganska ofta att vi är gudar. Men när det kommer till kritan är vi väldigt små!

    SvaraRadera