söndag 28 mars 2010

28 mars - En dag fylld av hemmajobb.


Ulla städar inne och själv tar jag kommandot över trädgårdsarbetet. Den sista snön sveper jag ut över gräsmattan och hänger sen en stund på skaftet för att se hur den sjunker undan, försvinner ner i mossan.
Jag krattar undan platta höstlövsmackor och ser att krokus och blåsippor står helt färdiga, klipper tre äppleträd och sen sopar jag undan grus och boss vid trädgårdsmuren, lastar detta på skottkärran och dumpar allt på komposten.
.
Rödhaken hoppar framför mig, möter en järnsparv, men de är inte samma sort och bryr sig inte något. Annat blir det när en ny rödhake visar sig. Då far de med fart in i häcken. Tänk vad lite rödorange färg kan göra, tänker jag och undrar vad som skulle hända om jag målade lite rött även på järnsparvens bröst..

SkaSkatorna bygger utan fruktan en ny våning över fjolårets i grannens tall. De smyger inte längre för mig fast jag arbetar nära. Nu är kvistarna mindre. Det är inredning som gäller.
Jag bär in fågelbordet i garaget. Alla skalrester och solrosfrön hamnar också på komposten och dit hittar gråsparvarna innan jag vänt ryggen till.
.
.Grannens katter har fått vårfnatt. Den röda - "Findus" - klättrar högt upp i flädern, smyger på varje rörelse, skakar delikat på hela kroppen då han trampar in i blötsnön och lägger sen huvud på sned och stryker sig mot mitt ben - men bara på sina villkor. Den andra katten -"Påsen" - är lojare. Han nickar alltid med huvudet upp och ned när han hälsar. Nu är vi så bekanta att han morsar direkt även när han ser mig komma i bilen.
.
Backarna vid Holkabergs naturreservat.
.
Kvällen blir sen, sommartiden gör skillnanden och Ulla längtar bort från dammsugaren
.
Vi tar den lata varianten, sätter oss i bilen och kör ner längs turistvägen Riksettan till Stava, svänger in på den gamla Eriksgatan mot Holkaberg, en väg med betydande historia. Här har kungar och ädlingar färdats först på den hålväg som var föregångare och därefter på den grusade vagnsväg som ännu består. Rantzau med sitt brännarband vandrade upp här som befriare för några, mördare för andra. Han lämnade brända kyrkor och plundrat bygd efter sig. Linné for förresten också den här vägen på väg till Öland bland annat - Eriksgatan - Hålavägen genom rövarskogen.
Vi smyger tomgångssakta ända ner till Porsarp på andra sidan gränsen till Småland, svänger tillbaka mot Lakarp och Gyllinge och vänder där norrut mot Munkeryd vidare den underbara vägen över Stavreberg för att slutligen göra Siggeryd, Gumby och Åryd innan vi är hemma igen en dryg timma senare.
.
Några råddjur förstås är nästan allt vi ser. Taltrastarna som lättar från betena försvinner till sist i dunklet. Skogen i skuggläge är ännu full av snö. Däremellan brusar det av nya vattendrag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar