tisdag 26 januari 2010

26 januari - Svart på vitt

. En vandring i Tåkerns vintervass är en upplevelse som Ödeshögs naturskyddsförening inbjuder till kommande söndag. Start vid Glänås fågeltorn kl 11. Välkommen du också!

Vintern tågar på oförtrutet. Denna vinter är en verklig "barnavinter", en sådan som jag minns från förr.
Idag känns det ändå lite milt och jag tittar på termometern - 6 grader. Moln drar in över turkoshimlen och vädret ändrar sig långsamt.
.
Imorgon kommer ovädret, från nordväst, men jag hoppas att det dröjer en smula, nysnön och snödrevet, ty jag har bestämt med Östgöta Correspondentens reportrar Gunilla och Mia vid Glänås fågeltorn för ett förhandsreportage, "Vassvinter i Tåkern", inför den vandring som jag ska leda på söndag kl 11.00 inom Ödeshögs naturskyddsförenings regi.
.
Välkommen dit förresten. Jag kan utlova att du får reda på det mesta som finns att veta om Tåkerns vass och vintervassens dolda liv. Jag har med mig en "opponent" under snöpulsningen också - Lars Frölich - och vi båda kommer att dialoga oss fram genom vasshavets alla labyrinter av liv och vetande.

*
Koltrastarna är kvar medan nästan alla andra trastar såsom björktrastar och rödvingetrastar har dragit vidare. Koltrastarna klarar av trädgårdarnas äpplen nu när det är något mildare och också de större hagtornsbären, oxelbären, getapelbären och slånbären.
Koltrastarna är dessutom mycket mera generalister i födovalet än de andra trastarna. Varje dag har jag till exempel besök i min kompost, där de hackar i det mesta. Men den mängd med koltrastar som man ser under en resa i landskapet idag, överstiger allt jag noterat tidigare. Det rör sig om hundratals och mer sammantaget.
.
Idag finner jag också en död koltrast. Trafikdödad. Kolsvärta mitt i det snövita är förvisso ett märkligt "färgval" så här för en vinterstannande fågel.
Jag känner på flygmusklerna.
Jodå, där finns fortfarande ganska gott hull. Den skulle nog ha kunnat klara vintern hela vägen om det inte hade varit just för "vägen".

.

1 kommentar:

  1. Ulrika Bark Andersson27 januari 2010 kl. 14:41

    Ja, det är verkligen en härlig vinter vi har! Men vi får hoppas på lugnare väder på söndag än vi har idag. Funderade på om jag skulle påminna dig om söndagens begivenhet, men det inser jag ju att det inte behövs. Kanon med reportage i Corren!

    SvaraRadera