onsdag 20 januari 2010

20 januari - Hantverkshuset Johanna

.

Nu är det slut med Hantverkshuset Johanna. Rivningen pågår för fullt av detta bygge från tidigt 1900-tal, centralt beläget i Ödeshög .
.
Från början byggdes huset för möbelsnickeri, tapisseri och inredning, succesivt övergående i Kajlings möbelaffär - vi köpte bl a vår vardagsrumssoffa här 1972, den som vi ännu har kvar i god form och därefter kom en temporär men kulturell upphöjning till hantverkshus, drivet av tre driftiga kvinnor, vilka placerade Ödeshögs samhälle även på den turistiska kartan, vilket resulterade i busslast efter busslast av nyfikna besökare.
.
Här genomfördes den första samordnade utställningen av verksamma Ödeshögskonstnärer den 1 mars 1986. Denna morgon chockades Sverige av mordet på Olof Palme. Vår vernissage kl 11 blev därav minst sagt dämpad.
.
Efter några år stod huset åter tomt, innan Ödeshögs kommun slutligen etablerade omsorg- och arbetsstödsverksamhet i lokalerna. Här har under många år mängder med kläder, möbler, diverse utrustning och loppismaterial insamlats för vidare förädling, försäljning och fyllande av billaster av hjälptransporter till Baltikum.
.
Nu är allt över. Huset rivs. Lite tragiskt möjligen, men jag har ändå förståelse för att huset och dess inneboende verksamhet har kommit till vägs ände.
Glädjande mitt i det hela är att jag ser att rivningen sker miljömässigt med god sortering av olika material. Så var det inte förr, bara för ett tiotal år sedan i kommunen. Så har även rivningen gått framåt.
.
Däremot sparades inte någon av alla de trevliga väggmålningar som täckte huset både exteriört och interiört och som skapades inom studiecirklar i gruppmåleri . Även de är historia nu och jag undrar om de någonsin dokumenterades för framtiden.
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar