lördag 2 januari 2010

2 januari - På andra sidan Vättern

.
På andra sidan Vättern var det något varmare och i branterna ner mot sjön betydligt mindre med snö. Vi besökte goda vänner under nyårshelgen så som alltid, vartannat år.
.

Vi stannar till i snålkylan vid Tjuvanabben.

Vi vandrade i strandskogen norrut från Trånghalla förbi Tjuvanabben och ytterligare en liten bit. Som alltid förvånades jag och skrämdes säkert också över den enorma produktionen av lyxvillor som hänger på kanten; nybyggen, det ena pampigare än det andra och alla med otrolig sjötutsikt. Jönköping är en expansiv kommun och bitvis har man släppt på strandskydd och landskapsbildsskydd, vilket lockar människor med stinna kassakistor.

Det är betydligt mindre med snö här i den snåriga strandskogen på andra sidan Vättern.

Runtom i strandskogen och förstås också i trädgårdarna lockade rönnarna med dignande klasar. Björktrastarna fanns precis överallt. Sammanlagt i tusental. Bland alla dessa björktrastar såg jag även enstaka rödvingetrastar och gott om koltrastar, några starar, bergfinkar, en stenknäck och en rödhake. Och över alltihop vad, om inte en havsörn - förstås.

Men, jag hörde inte en enda gärdsmyg. Dem som det fanns så gott om alldeles innan decemberkylan slog till. Har de redan suddats bort?

*

Ett nytt år har börjat. Med tiograderskyla och idag med ännu en halv decimeter nysnö, lätt och fjunig.
En flock grönsiskor slår till i tuijorna utanför köksfönstret och ett nytt begrepp föds i mitt huvud: "Rastlös som en siska".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar