lördag 2 januari 2010

2 januari - En vacker men sorglig dag

.
I oerhört vackert vinterväder tar vi en promenad, Karin och jag, ute på Tåkerns snötäckta is. Vi är rejält klädda och fryser inte även om naren biter oss i ansiktet

- Det är som att gå på maräng, säger Karin, och sparkar sig fram genom drivorna så att snön sprutar om fötterna
.

Glänåstornet, i skepnad av en riddarhjälm, bevakar ett vintrigt Tåkern insmuget i strandkanten bakom en frostig vassbård. Trots kylan är en hel del människor här på besök för att göra promenader och för att studera alla havsörnar.

Vi går runt den stora vassruggen vid Glänåstornet och den knappt noterbara naren bränner ansiktet då vi svänger runt vasskanten. Ute på sjön har säsongens sista vak krympt ihop till några kvadratmeter och däri flaxar ännu några svanar frenetiskt fastfruset. Fem havsörnar sitter mätta och dästa på kanten men lättar efterhand och flyger in i strandskogen vid Hånger.
Några rävspår leder också ut mot det där lilla vattenhålet och till natten är säkert den sista akten över. Redan nu är det 11 grader kallt, ännu medan solen, den låga och svala, är uppe och färgar landskapet rosa.

Som ett bevis på alla tusentals björktrastar som de senaste dygnen på bred front har fyllt luftrummet över landskapet, finns överallt tecknen, för den som är intresserad och använder sina ögon. Trastspillning på rönnbärsdiet fläckar snön som droppar av blod.

Då vi kommer tillbaka in i bilen meddelar man på nyheterna att vargjakten i Dalarna redan är över. Ännu medan den första jaktdagen pågår har man skjutit mer än sin tilldelade kvot på nio vargar. Den vackra dagen vänds till en sorgens dag. Jag känner mig verkligen ledsen.

*

Nu, hemma i ateljén, surfar jag in på tidningen Dalademokraten och saxar senaste nytt i detta tragiska ämne:

"
- Om alla påskjutna vargar har dödats är kvoten i Dalarna överskriden. Trots detta fortsätter jakten samtidigt i andra län, exempelvis i Värmland. Det är fullständigt barockt att länsstyrelserna inte är ålagda att koordinera jakten med varandra. Regeringens jakt på den akut hotade svenska vargstammen är med andra ord okontrollerad, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

I landet i helhet har jakten gått mycket snabbt under dagen, rapporterar flera länsstyrelser.
- Den hetsjakt efter varg som nu pågår i skogarna runt om i landet gör mig sorgsen. Acceptansen för varg kommer givetvis inte att ha ökat i morgon, däremot hotet mot vargstammen. Jakten är en eftergift för en bullrig minoritet och den för tanken till allt annat än naturvård, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen
."

Jag tänker åter ett litet steg till: Hur kan Sverige tillåta en avskjutning på 10% av en inom landet hotad djurart med en totalpopulation på ungefär 250 djur. Det är faktiskt ofattbart och barbariskt. 12 000 jägare ute för att jaga 27 trängda djur blir bara makabert!

1 kommentar:

  1. Ja, vilken idioti denna okontrollerade vargjakt. Tänk om älgjakten skulle gå till på samma sätt med ingen kontroll på vilka individer som skjuts av. Och då förstärkt med att populationen av vargar är oerhört liten. Upprörande. Vilkan fantastisk liknelse på Glänsås fågeltorn, har inte sett det från det hållet, måste ut på isen och kolla. Riddarhjälm är klockrent! :)

    SvaraRadera