fredag 12 juni 2009

12 juni - Mera regn och kyla ger ytterligare ökad holkdöd

.
Nu regnar det igen, ordentligt. Upp mot 50 mm kan förväntas i Västsverige under detta dygn och i och med det kan man väl förmoda att döden i fågelholkarna, den som jag skrev om häromdagen, kommer att öka ytterligare. Det är flera personer som har dokumenterat samma sak, dock inte samstämmigt och heller inte överallt i landet.

Gode vännen Johan Träff på Gotland, som under många år har forskat på halsbandsflugsnapparna där, (det han inte vet om den arten är knappast värt att veta) har beskrivit situationen via nätet brevduvan. Nu har Johan dessutom haft vänligheten att sända över några alldeles färska bilder från holkar med häckande halsbandsflugsnappare.
.
Det är sorgliga bilder, nästan makabra. Men ändå mitt i all bedrövelsen, konstnärliga och nästan vackra. De visar få levande ungar, döda ungar och okläckta ägg.
.
(Jag har förfulat bilderna något genom att lägga på en copyrightstämpel och tillhörighet, för att markera att dessa bilder bara är ett lån och inte får användas utan lov av Johan personligen.)

Här är Johan Träffs unika bilder!

Holk 1153 090610 bale med 2 nykläckta, 1 död pull och 3 ägg
.

Holk 1169 090610 bale med 6 döda pull vid kläckning

Holk 1220 090610 bale med 1 pull, 2 döda pull och 2 rötägg
.
Så här skriver Johan på nätverket Brevduvan:
.
"Under mer än 30 säsonger har jag varje år följt utvecklingen i mellan150-250 kullar av halsbandsflugsnapparna på sydöstra Gotland.
.
Flugsnapparna kläcker numera äggen första veckan i juni med en topp under andra veckan.
Under alla dessa säsonger har det aldrig varit så här kyligt och regnigt i början av juni. Vädret under den här säsongen har medfört att många honor tvingats att lämna sina nästan färdigruvade ägg eller nykläckta ungar - för att hitta föda för egen överlevnad.
.
Uppsalaforskarna (prof Lars Gustafsson m fl) har mött samma problem bland de halsbandspar de följer, cirka 500 häckningar. Normalt kommer det alltid någon period under häckningscykeln med tuffa dagar och nätter för flugsnapparna, men de brukar åtminstone här på södra Gotland komma i andra halvan eller slutet av juni.
.
För de par som har ungar kvar i holkarna har ofta bara 1-3 pull mot normalt 5-7 klarat den första fasen efter kläckningen. Och de får det säkert jobbigt att klara sig igenom hela boperioden (14-17 dagar) - speciellt om det blir ytterligare några kalla nätter härute. M a o ser det ut som att årets nyrekrytering bland halsbandsflugsnapparna på södra Gotland kommer att bli den sämsta på mer än 30 år.
.
Svartmesarna har däremot klarat sig bra och hoppade ur holkarna redan för någon vecka sedan. Talgoxe och blåmes har just nu ganska stora kullar med flygfärdiga ungar, 7-12 ungar per häckning. Visst har det varit någon övergiven äggkull (talgoxe), men det är varje år en helt normal företeelse i mitt holkbestånd på fler än 500 holkar. Däremot har jag inte hittat några döda mesungar som andra vittnat om.
.
Mvh - Johan Träff
Grötlingbo på sydöstra Gotland."

2 kommentarer:

  1. Vet du att en liten Talgoxefamilj valt att flytta in i min "Funkishus-holk" här mitt på gräsmattan. Jo, då!
    Tre små ungar blev det och jag tror de hade coolaste boendet i hela kvarteret! Och vilket fint lite rede de hade gjort, till och med lite katthår hade de hittat...Nu är holken ledig för nya...Du kan ju tipsa de som vill ha ett snyggt boende!

    SvaraRadera
  2. Tack Bettina för dina mysiga inlägg

    Jag lägger ut ärendet om en ledig fågleholk här i min blogg så får vi se om det blir något napp mer i år.

    Gebbe

    SvaraRadera